Aromatik Tıbbi Ürünler Borsası

Dağlarında yetişen bitkileri sayesinde dünyanın sayılı merkezlerinden biri olan Hadim, bu zenginliği değerlendirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimioğlu, rakım farkı nedeniyle bitki zengini olan Hadim'in Tıbbi Aromatik Ürünler Projesi ile 500 milyon liralık ek bir gelir hedeflediklerini söyledi.

Rakım farkı nedeniyle Hadim’de birçok farklı bitki türü bulunduğunu söyleyen Başkan Ahmet Hadimioğlu planladıkları Tıbbi Aromatik Ürünler Projesi ile Hadim’e 500 milyon Liralık ek bir gelir sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Dünyada Tek İlçe
Hadim ilçesinin tarihi, doğası ve iklimi ile ayrıcalıklı bir şehir olduğunu anlatan Hadimioğlu, “Dünyada 570 ile 2000 rakım arasında tarımın yapıldığı tek ilçe. Bir tarafta kirazlar çiçek açarken diğer tarafta bahçeler karla kaplı. Mayıs ayından Eylül ayına kadar dalından kiraz yiyebilirsiniz. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir coğrafya yok. Bu topraklarda yetişen kirazın, üzümün, çileğin aroması, kalitesi diğer yerlerde yetişen ürünlerle aynı değil. Bitkilerde de bu geçerli.” dedi.

Keşfedilmemiş Bitki Türü Cenneti
Aromatik ve tıbbi ürünler borsası projesi üzerinde titizlikle çalıştıklarını kaydeden Hadimioğlu, “Bu dağların, bu toprakların kıymetini biliyoruz ve ona sahip çıkıyoruz. Örneğin ilçemizde yapılan araştırmalara göre dünyanın hiçbir yerinde olmayan 8 tane bitki türü var. Bu dağların bilim dünyasına kazandıracağı daha birçok bitki türü ve alt türü olduğunu biliyoruz. Hadim’in kurulu olduğu Toros Dağları; üzerinde yetişen birçok endemik meyve, sebze, baharat, tıbbi bitkiler ve türleri için adeta bir gen bankasıdır. Dağlarımız üzerinde yetişen tıbbi bitkilerimizin destekleyici ve önleyici gücüyle başka hiçbir ülkenin aynı tür şifalı bitkisi boy ölçüşemez. Bu nedenle Hadim’de Aromatik Tıbbi Ürünler Borsası projesi üzerinde gerekli çalışmaları yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Kültürümüz ve Turizm için önemli bir proje

Projenin çok büyük pazara sahip olduğunu belirten Ahmet Hadimioğlu, “Kültürümüzü en iyi şekilde tanıtan ve turizme katkı sağlayan bir hedef bu. Antalya’da bir proje ortağımız var. Görüşmelerimiz sürüyor. İlçemize ve şehrimize çok büyük katkılarının olacağını düşündüğümüz projede doğal kişisel bakım ürünleri, cilt bakım ürünleri, sabun, bitkisel çaylar, bitki yağları üretilecek.  Kervansaray şeklinde inşa edilecek yapı içerisinde geleneksel Türk Hamamı, masaj salonları, terapi salonları, Anadolu yemek kültürünü yansıtan mutfak ve kafeler, yöresel ürünler ve kurutulmuş ürünlerin satıldığı dükkanlar yer alacak. Hilal şeklindeki bahçeler ile gezi alanı ve botanik müzesi oluşturulacak. Ürünlerin paketlenmesi için de ayrı bir tesis düşünüyoruz. Proje gerçekleşmesi halinde bu paranın 2-3 sene içinde biz geri dönüşünün olacağını tahmin ediyoruz. ‘’

Uluslararası Fuarda yoğun ilgi gördük

Başkan Hadimioğlu, “Antalya Expo Center’de düzenlenen Uluslararası Türkiye Doğal Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Günleri fuarına katıldık. Burada yöresel ürünlerimizin tanıtımının yanı sıra aromatik ve tıbbi bitkilerimizin de tanıtımını yaptık. Standımız hem davetliler hem de akademisyenler tarafından yoğun ilgi gördü. Ziyaretçilere sarı kantaron yağı, kekik sabunu gibi ürünler ikram ettik. Halkın doğal ürünlere karşı yaklaşımı bilinçli ve olumlu olduğunu gördük. Tıbbi bitkiler arasında kantaron otunun çok özel bir yeri var. Bu bitki ilçemizde kendiliğinden bol miktarda yetişmektedir. Üstelik kantaron otunun sarı, kırmızı ve mavi türleri ilçemizin birçok noktasında bol miktarda yetişiyor.” dedi. dedi.