Hadim’de Koyak Tülübaş çalıştayı düzenlendi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Konya 8. Bölge Müdürlüğü tarafından Hadim’de Koyak Tülübaş Tür Koruma Eylem Projesi çalıştayı düzenlendi.

Hadim Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda düzenlenen çalıştayda konuşan Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kuddisi Ertuğrul “Koyak Tülübaş” bitkisinin ilk tanımlanma ve şu andaki durumu hakkında bilgi verdi. Koyak Tülübaş bitkisinin dünyada sadece Hadim ilçesi Gevne Vadisi içinde yetiştiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ertuğrul, bitkinin Latince’ye de Psephellus hadimensis olarak geçtiğini söyledi.

Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Tugay da yaptığı konuşmada Gevne vadisinin endemik bitki çeşitliliği yönünden zengin olduğunu ifade etti. Floranın korunmasının önemli olduğunu anlatan Prof. Dr. Tugay şöyle devam etti: “Bu endemik türün korunarak gelecek kuşaklara aktarılması oldukça önemlidir. Şu an bir kullanımı olmayabilir fakat ileride belkide çok önemli bir bitki olmayacağını kimse söyleyemez. Bu yüzden özellikle lokal endemik bitkileri koruyarak bizden sonraki nesillere aktarılmasını sağlamayı bir vatandaşlık görevi kabul etmeliyiz.” dedi.

Çalıştaya Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimioğlu, Selçuk Üniversitesi öğretim üyeleri, Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Nartus Enerji ve Çevre Yatırımları yetkilileri, çeşitli kurum ve daire amirleri ile öğretmen ve öğrenciler katıldı.